Sognefogedgården

Autentisk museum i Vest-byen

Sognefogedgården er en gammel raalingsgård (på gammel vendsysselsk ”bette stuehus”), der med sikkerhed kan føres tilbage til 1713, hvor gården nævnes som fæstegård til hovedgården Knivholt.

Ser man i den første matrikel i 1660-1662 (opmåling med beskatning for øje), ser man på stedet en gård med Sognefogedgårdens hartkorn, og den kan derfor være den samme. Gården menes at være endnu ældre, men dette vides ikke med sikkerhed. Jorden under gården har aldrig været dyrket, så den kan derfor være helt tilbage fra middelalderen, og endda ældre.

Sognefogedgården er den sidste gård der er til bage i den gamle landsby Vester-Flade,. Der lå oprindelig seks gårde på rad og række, på kanten til Skagens Odde, med hede og eng mod nord, og den gode landbrugsjord mod syd.

I dag er de øvrige gårde enten raget ned eller bygget om til almindelige beboelsesejendomme, og landbrugsjorden er blevet udstykket til industri-, handels- og boligområder i vestbyen, Frederikshavn. Kun Sognefogedgården står tilbage som en lille uberørt perle i området, tillige med laden fra gården Damsgård.

Den står som en gård fra 1900-tallet, med alt dens inventar fra dens sidste ejer Peter Munk, der var en meget nøjsom mand. Peter Munk døde i 1990 uden at blive gift og uden arvinger.

Sognefogedgården er i dag et museum og et godt sted, hvis man er interesseret i at få et indblik i det gamle landbrugsliv.

Når der er særåbent laves der Madam Blå kaffe på det gamle komfur i det lille køkken, og det er også her vi finder noget så sjældent som en stor stenbygget ovn.

 

PÅSKEN

Tidspunkt kommer senere

SÆSON 2017

1. JUNI - 31. AUG. - tordage og søndage kl. 12-16

PRIS

Voksne 20 kr.

Børn - gratis

SKOLER

Rundvisning - gratis

Undervisning - 25 kr. pr. elev (maks 30 elever)

GRUPPER

20 kr. pr. person - inkl. foredrag/rundvisning

10 kr. for Madam Blå Kaffe (skal forudbestilles)

10 kr. for Kage (skal forudbestilles)​

Åbningstider

01/06/2017 - 31/08/2017 Torsdag, Søndag 12:00 - 16:00

Del denne side

Opdateret af:

Turisthus Nord aj@turisthusnord.dk
 

Kontakt

Adresse

Mellergårdsvej 3
9900 Frederikshavn

Fakta

  • Type

    • Landbrugsmuseum
    • Historisk museum

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.50484
Latitude : 57.447892