Sognefogedgården

Autentisk museum i Vest-byen

Sognefogedgården er en gammel raalingsgård (på gammel vendsysselsk ”bette stuehus”), der med sikkerhed kan føres tilbage til 1713, hvor gården nævnes som fæstegård til hovedgården Knivholt.

Ser man i den første matrikel i 1660-1662 (opmåling med beskatning for øje), ser man på stedet en gård med Sognefogedgårdens hartkorn, og den kan derfor være den samme. Gården menes at være endnu ældre, men dette vides ikke med sikkerhed. Jorden under gården har aldrig været dyrket, så den kan derfor være helt tilbage fra middelalderen, og endda ældre.

Sognefogedgården er den sidste gård der er til bage i den gamle landsby Vester-Flade,. Der lå oprindelig seks gårde på rad og række, på kanten til Skagens Odde, med hede og eng mod nord, og den gode landbrugsjord mod syd.

I dag er de øvrige gårde enten raget ned eller bygget om til almindelige beboelsesejendomme, og landbrugsjorden er blevet udstykket til industri-, handels- og boligområder i vestbyen, Frederikshavn. Kun Sognefogedgården står tilbage som en lille uberørt perle i området, tillige med laden fra gården Damsgård.

Den står som en gård fra 1900-tallet, med alt dens inventar fra dens sidste ejer Peter Munk, der var en meget nøjsom mand. Peter Munk døde i 1990 uden at blive gift og uden arvinger.

Sognefogedgården er i dag et museum og et godt sted, hvis man er interesseret i at få et indblik i det gamle landbrugsliv.

Når der er særåbent laves der Madam Blå kaffe på det gamle komfur i det lille køkken, og det er også her vi finder noget så sjældent som en stor stenbygget ovn.

Åbningstider:

4. juni til 30. august

Torsdag kl. 12-16 og søndag 12-16
Entré kr. 20,- (u/18 år er gratis).

Særåbent:

6. april - 2. påskedag kl. 12-16.

4. maj - pga. 70 året for Danmarks befrielse kl. 19-21.30.Se hvordan modstandsbevægelsen arbejdede gennem en reenactor-gruppe.

6. aug. - fællessang på gårdspladsen kl. 19-20.30

25 maj - kl. 12-16


Der ud over vil der være en udstilling med legetøj gennem tiderne og gl. lege hele sæsonen fra 14. maj.

Frederikshavnerne udstiller deres eget legetøj.


Få mere information på Turistbureauet, Frederikshavn eller www.sognefogedgården.dk eller Facebook siden "Sognefogedgården".

For yderligere oplysninger eller bestilling af guide udenfor åbningstid - ring til formand for Sognefogedgårdens Venner - Anette Jørgensen på 60 19 04 89

Opdateret af:

Turisthus Nord aj@turisthusnord.dk
 

Kontakt

Adresse

Mellergårdsvej 3
9900 Frederikshavn

Find vej

Find vej til dette sted

Fra

Transport

  • Se geokoordinater

    Longitude : 10.50484
    Latitude : 57.447892