Hangaren ved Knivholt Skov

Der er ikke mange der ved, at Frederikshavns beliggenhed var en af årsagerne til at Tyskland under 2. verdenskrig besatte Danmark. Tyskerne skulle have adgang til farvandene omkring Norge og måtte derfor gennem Aalborg til Frederikshavn og Skagen, hvor de undervejs besatte landet.

Hangaren er restaureret tilbage til den oprindelige stand fra 2. verdenskrig. Den har i årene efter krigen gennemgået nogle ændringer grundet hensigtsmæssige årsager. For den historiske formidling af hangaren og området omkring den, har der været hovedvægt på at formidle besættelsestiden og tiden som flygtningelejr. Derfor var det vigtigt at hangaren kom tilbage til sit oprindelige udseende, for at vise sin oprindelige anvendelse.  En række lokale virksomheder med Trigon i spidsen har gennemført den meget omfattende restaurering af hangaren, så den nu står, som den så ud i 1945. 

Under Krigen blev hangaren brugt til at reparere de tyske fly og under perioden som flygtningelejr var der lagerrum til bl.a. oplagring af tørv. 

Udstillingen fortæller dels om perioden som tysk flyveplads og dels om de store tyske flygtningelejre i området ved Røntved og Knivholt. Endvidere er der en lille udstilling om de to flygtningelejre, der var i Sæby i samme periode. Den udstilling har tidligere været vist i Retfærdigheden i Sæby.
Der er også samlet en del effekter i udstillingen i hangaren. De største er en lyskaster og et svævefly. Herudover er der en model af en flygtningestue og effekter fra både flyveplads og flygtningelejre. Som noget helt specielt har foreningen af Daniel og Klaus Kristiansen lånt nogle dele af det Messerschmitt 109 fly, der i 2017 blev fundet under jorden på en mark i Birkelse. Foreningen har endvidere lånt tekster fra Nordjyllands Historiske Museum, der fortæller historien om flyet og den unge pilot Hans Wunderlich – der døde kun 19 år gammel.

Siden årsskiftet har frivillige fra foreningen ”Hangarens Venner” arbejdet med en udstilling i hangaren, der fortæller om livet omkring hangaren på den tid. Foreningen bakkes op af Knivholt Hovedgaard og Nordjyllands Kystmuseum, der har støttet arbejdet med etablering af udstillingen.

Bemærk at man ikke tager imod kreditkort som betaling i Hangaren.

 

 

Åbningstider / Tidspunkter

01/05/2018 - 31/08/2018 Onsdag 15:00 - 18:00

Del denne side

Opdateret af:

Turisthus Nord aj@turisthusnord.dk
 

Kontakt

Adresse

Knivholt Hovedgaard
Hjørringvej 180B,
9900 Frederikshavn

Mobiltelefon

+45 60190489

Fakta

  • Type

    • Arkitektonisk interessant

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 10.479468999
Latitude : 57.446063