Bangsbo Fort

Bangsbo Fort med Niels Juels kanoner er beliggende umiddelbart syd for Pikkerbakken.

Fortet blev bygget af tyskerne under 2. verdenskrig, men bakkernes strategiske betydning som observationssted går flere hundrede år tilbage.

Ved Danmarks besættelse den 9. april 1940 inddrog den tyske krigsmarine straks området til kyst- og luftværnsbatteri, som skulle beskytte Frederikshavn Havn mod angreb.

Frederikshavn Havn var, som den har været det både i 1700-tallet og i 1800-tallet, vigtig i forbindelse med transporter til og fra Norge samt som base for den tyske krigsmarines aktiviteter i Kattegat og Skagerrak.

Installationerne på stedet blev udbygget flere gange i løbet af besættelsen, og i slutningen af 1942 tog byggeriet af tyskernes Atlantvold fart. Volden var en kæde af befæstningsanlæg, som gik langs Europas vestkyst fra Nord Kap til den fransk-spanske grænse i syd. Den skulle forhindre de allierede i at gøre landgang. I Danmark startede Atlantvolden på Pikkerbakken og gik via Skagen mod syd langs med Vestkysten.

Tyskerne støbte ca. 70 betonanlæg på Bangsbo Fort og efter besættelsen har det danske Søværn støbt yderligere 10 anlæg. Alle eksisterer endnu i dag og et antal anvendes af Kattegat Marinedistrikt.

Bunkermuseet er indrettet i Kommandobunkeren Regelbau M 152, hvor man kan se. hvordan en bunker blev anvendt under krigen. Udover denne bunker findes flere andre bunkertyper og kystbatterier med kanoner.

Kanonerne i batterierne stammer fra artilleriskibet Niels Juel og blev indkøbt i 1921.

De er en tysk Krupp konstruktion, men ifølge Versaillesaftalen efter 1. Verdenskrig måtte tyskerne ikke fremstille våben, og disse kanoner blev derfor fremstillet af Bofors i Sverige.

Kanonerne var monteret på Niels Juel, indtil tyskerne overtog skibet den 29. august 1943, hvor de fjernede dem og derefter sendte fire til Frederikshavn og fire til Løkken.

De tre af kanonerne står i dag i Bangsbo Fort-området.


Danskere som bygningsarbejdere for besættelsesmagten.

Besættelsesmagten tvang den danske stat til at sørge for byggeri af bunkerne med danske arbejdere som arbejdskraft. Det var ikke nogen populær beskæftigelse, men man kunne tjene så godt, at det kunne være svært at sige nej, og for nogle var det en oplagt mulighed for at opsnappe oplysninger om anlæggene og videregive dem til englænderne.

 

Operation Dagmar.

I den nyåbnede forhørsbunker i Bangsbo Fort kan du få en autentisk oplevelse af at være en dansk modstandsmand, der bliver afhørt af en dansk Gestapomand. Det hele foregår i buldermørke med skarpe lysspots, og 3D-lyd får hårene til at rejse sig på hovedet af en. 

Del denne side

Se åbningstider og adresse her