Bangsbo Museum

Bangsbo Museum & Arkiv

Herregården Bangsbo har levet en omskiftelig tilværelse Den første kendte ejer er fra 1364, siden hørte gården under Børglum Kloster, men efter reformationen blev den overgivet til Otto Banner, hvis kone Ingeborg Skeel overtog den efter hans død.

I perioden 1891-1909 ejede Johan Knudsen Bangsbo og han samlede nogle af tidens største forfattere og intellektuelle omkring sig, f.eks. Herman Bang og Gustav Wied. Denne litterære guldalder fandt sted cirka samtidig med at malerne mødtes på Skagen.

Hovedbygningen rummer by- og lokalhistorisk samling samt almue- og klunkestue, en empiresal og riddersalen, som bruges til skiftende særudstillinger. Her findes også Nordeuropas største samling af hårkunst, d.v.s. smykker o.lign. fremstillet af menneskehår.

Det er muligt - og populært - at blive viet i de historiske rammer.

I ladegårdens nordlænge findes det Jyske Modstandmuseum, en samling der er opbygget i oplevelsesrum, hvor man har mulighed for at stå under en stjerneklar nattehimmel og mærke stemningen fra en nedkastningsscene.

I søfarts-afdelingen ses det unikke Ellingåskib fra år 1163, som blev fundet ved Elling, nord for Frederikshavn. Desuden udstilles skibsmodeller, galionsfigurer og motorer i en afdeling ved siden af. Bangsbo rummer også en samling Marinarkæologi. Bl.a. en del fund fra det engelske orlogsskib The Crescent, som forliste ud for Mårup Kirke ved Lønstrup den 4. december 1808. De nordjyske kyster har tidligere været meget farlige at besejle, og man vurderer, at her er sket omkring 10.000 søulykker.

Del denne side

Se åbningstider og adresse her